Skip to main content

Mi a legfontosabb szempont? Hogy jók legyenek a képei? Még véletlenül sem… és nem, nem viccelünk.

 

Persze félreértés ne essék, igenis legyenek jó képei, de azért, mert tetszik az adott fotós stílusa, kreatív megoldásai, még nem biztos, hogy a közös munka is jól fog elsülni. Ez tehát sorban az első, de nem a legfontosabb. Mert előfordulhat, hogy valamiért mégsem tudtok egymásra hangolódni, a végeredményt pedig egyikőtök se szívesen tenné majd ki az ablakba. Vagy a Facebookra.

 

Akkor hogyan csináljátok?

 

Egy: Kezdésnek válasszatok ki öt (de legalább három) esküvői fotóst, akinek bejönnek a munkái, lélekben pedig készítsétek fel magatokat, hogy valószínűleg lesz közöttük olyan, akinek már foglalt a dátum. (Ja, igen, arról is szólunk, hogy érdemes a keresést korán elkezdeni, nem sokkal azután, hogy kijelöltétek a napot.)

 

Kettő: Az első néhány levélváltás vagy telefon során áramló információk között ne csak az ár/csomagajánlatok szerepeljenek. Az a fotós, aki igazán figyel rátok, már az elején sok mindenre kíváncsi – akkor is, ha a részletek csak később rajzolódnak ki. Ha igazán profi, biztosan javasolni fogja a személyes találkozót (nagyobb földrajzi távolság esetén legalább egy kötetlen Skype-beszélgetést), de ti is nyugodtan kérdezzetek rá, mikor lenne ideje egy finom kávé mellett átbeszélni, mik az elképzeléseitek. Amennyiben valaki erre nem lenne hajlandó, azt azonnali hatállyal és nyugodt szívvel felejtsétek el.

 

Három: Az ár persze kényes kérdés, de rágjátok át alaposan, kinél mennyiért mit kaptok a pénzetekért, mert a végén lehet, hogy nem is annyi lesz az ennyi. Jól hangzik, hogy 700 képet készít feleannyiért, mint a másik? Nem igazán, ha végül kiderül, hogy abból csak ötvenet utómunkáz (és a referenciái között is csak ilyen esküvői fotók szerepelnek), míg a másik jelölt ugyan kevesebb, de kivétel nélkül kiegyenesített, retusált és/vagy színkorrigált fotót ad át két hét múlva meglepetés Fine Art albummal együtt. A kevesebb néha több…

 

Négy: …ami persze fordítva is igaz. Nem biztos, hogy az a legjobb fotós, aki a legtöbbet kéri vagy a legdrágább felszereléssel dolgozik. Erre az a tanácsunk, hogy ne csak a kiválogatott referenciák vagy honlapon található képek alapján hozzátok meg a döntést, hanem kérjétek meg, hogy mutassa be egy általa fotózott esküvő teljes galériáját a készülődés első pillanatától az éjjel két órakor ittasan rögtönzött táncpárbaj legutolsó képkockájáig. (Persze, ha nektek csak kreatív fotók kellenek, meg a szertartásról pár lövés, ettől el lehet tekinteni.)

 

Öt: Ne legyenek irreális elvárásaitok! Tetszik vagy sem, a fotós is hozott anyagból dolgozik – nem fog tudni ugyanolyan szuper képeket készíteni a ti esküvőtökről, mint a másik páréról, ha a templomban csak a karzatról engedik fotózni, ha a vendégeitek kevésbé bulizósak, vagy ha a lagzi helyszínén a fénytechnikát két darab statikusan beállított LED lámpa biztosítja, amiből viszonylag kevés izgi dolgot lehet kihozni. Egy jó esküvői fotós mindenből a lehetőség szerinti legjobbat fogja kihozni, tehát legyetek tisztában azzal, mik a lehetőségek. Ha ezek a személyes találkozó során összhangba kerülnek – és ti is a fotóssal –, akkor biztosak lehettek benne, hogy sikerül jól dönteni, és a tökéletes embert fogjátok kiválasztani.

+egy – Fotósok véleménye

Megkérdeztük gyakorló esküvőfotósok véleményét is, hogy ők mit ajánlanak, mire figyeljetek a választáskor. 🙂

“Ne döntsetek személyes találkozó nélkül! A fotós kiválasztásánál szerintem a legfontosabb dolog, hogy beleszeresetek a fotós stílusába, mind képileg, mind emberileg. Ő lesz egész nap veletek a nagy napotokon, és az ő szubjektív látásmódján keresztül látjátok majd vissza a legmeghatóbb és a legviccesebb pillanatokat is. Kell, hogy emberileg is megkedveljétek és ne csak egy szolgáltató legyen. Találkozzatok vele többször, ha lehet készítsetek vele jegyes sorozatot, meséljetek magatokról minél többet és természetesen ti is kérdezzetek tőle. Így az esküvő napján már nem idegenként találkoztok, és ez nagyban segít abban, hogy természetesek maradjatok.”

Lengyel Balázs / www.balazslengyel.com

“Amikor a párokkal személyesen is találkozom a sok emailezés után, mindkét fél számára a legfontosabb, hogy az összhang és a szimpátia meglegyen. Mindenki olyan emberrel dolgozik szívesen, aki kedves vele és harmóniában vannak; ez a jegyes és esküvői fotókon is nagyon szépen tükröződik. A pár nem feszeng, hanem feloldódik és önmagát adja, így születhetnek meg a szívből szóló fotóim.”

Lakatos Lilla / Lullaby Photography

“Nekem a kölcsönös szimpátián túl további szempont, hogy meggyőződjem arról, a pár elképzelései valóban összeegyeztethetőek-e azzal a sítlussal, amiben dolgozom. A jó esküvői fotósok képei mind karakteres, rájuk jellemző jegyeket hordoznak, fontos, hogy ezeket a párok felismerjék, tetsszen nekik, és ne csupán azért válasszanak, mert valaki más ajánlott nekik. Így biztosan szuper lesz a közös munka, ők elégedettek, és nekem ez a legfontosabb.”

Kárpáti Gábor / Lakeside Wedding Photohgraphy

A csodás borítóképet pedig köszönjük Török-Bognár Reninek / www.renifoto.com