Skip to main content

Ültetési rend – kit hova ültessünk?

By 2016-02-29január 10th, 2022Esküvő, Ültetés

Az ültetési rend az esküvőszervezés során az egyik leginkább fejtörő feladata menyasszony és a vőlegény számára. Megtervezését nagy részben befolyásolja az esküvő helyszínének a mérete és függ attól, hogy a násznép mennyire vegyes társaság. Felmerülő kérdés lehet, hogy ültessük-e egy asztalhoz azokat, akik nem ismerik egymást, vagy a barátainkat a családunkkal. Felmerülhet olyan probléma is, hogy mit csináljunk azokkal, akikről tudjuk, hogy nem kedvelik egymást. De a fő kérdés az, hogy szükséges-e feltétlen az ültetés.

A vacsora menetét eléggé befolyásolhatják az asztaloknál ülő társaságok. Kisebb esküvőnél nem feltétlen fontos az ültetési rend. Ott nagyjából mindenki tudja  kivel fog, vagy kivel szeretne együtt ülni és úgy fog helyet foglalni, ahogy szeretne. Magasabb létszámú esküvőnél viszont érdemes ültetési rendet csinálni, mert nagy tömegnél hatalmas zűrzavar alakulhat ki, ha mindenki elkezd oda leülni, ahol épp kedve tartja. Vannak úgynevezett alapszabályok az ültetésben, amit általában ugyanúgy csinálnak az emberek. Például, hogy a menyasszony és a vőlegény üljön a főasztalnál. Ez egyértelmű. Ezt az asztalt akár több díszítő elemmel is megkülönböztethetjük a többitől, hogy kitűnjön . Az ifjú pár mellé szokták ültetni a szülőket mindkét félről és esetleg ide ülhetnek még az asztal szélére a tanúk is, ha nem inkább barátaikkal ülnének.

Pár tanács:  Rossz ültetési rend akár el is ronthatja némelyik vendég kedvét. Vegyük példaként azt a helyzetet, ha valakinek a szomszédjában egy olyan ismerős ül, akit nem igazán kedvel.  Jobb esetben ennél az asztalnál ülő vendégek végig csendben fog ülni, de rosszabb esetben veszekedés is kitörhet. Ez egy esküvőn nem lenne helytálló. Én azzal kezdeném az ültetési rendem megtervezését, hogy összeállítanék családi asztalokat, külön fiatal és idősebb körben, majd baráti asztalokat (természetesen próbálkoznék arra törekedni, hogy az egy asztalnál ülők ismerjék is egymást). Így kirajzolódna, hogy körülbelül hány fős asztalok fognak kelleni. Célszerű elhelyezni ültető kártyákat a terítéken, de kihelyezhetjük őket akár egy táblára is a bejárathoz, mert így könnyebben megtalálják a vendégek a helyüket. Ha egy jó ültetésrendet összeállítunk, akkor ezután nincs más hátra, minthogy elengedjük magunkat és élvezzük az estét, ami csak rólunk szól. 🙂

ültetési rend