Skip to main content

Csak egy papír?

By 2013-11-18január 10th, 2022Általános

Tegnap hallottam a buszon, hogy két idősebb néni beszélget. Az egyik néni mesélte a másiknak, hogy az unokája az interneten találkozott a szerelmével és x ideje vannak együtt. A következő párbeszéd zajlott le: – És tervezik, hogy összházasodnak? – Most spórolnak rá. – De az sem baj, ha nem házasodnak össze… megspórolnak legalább egy válást. – Végülis a házasság csak egy papír.

Nálam itt szakadt el a cérna…. azt a részt, hogy az interneten találkoztak, még valahogy feldolgoztam, de hogy a nénik kis diskurzusát tényleg az zárta, hogy a házasság végülis csak egy papír?!!?? Az kiverte a biztosítékot! Egyrészről mi az, hogy az öreg nénik haladnak a korral és ők is így gondolják (Mi az, hogy ez a normális egyáltalán) másrészről meg, mi ez a negatív hozzáállás?? Nekik, azt kéne mondaniuk, hogy ‘bezzeg az én időmben’. Lelkesíteni az unokát, hogy házasodjon és vegyen példát a papáról meg a mamáról. Megtiszteljük a másikat azzal, hogy az állam ill. az egyház előtt is felvállaljuk kapcsolatunkat és egy magasabb státuszba helyezzük.

A házasságot egy papírral defíniálni tényleg a süllyesztő. Teljesen jellemzi a magyar ember mentalitását, hozzáállását a párkapcsolatokhoz és a családalapításhoz. Sajnos emiatt csökkent ennyire drasztikusan az elmúlt 2 évtizedben a házasságkötések száma. Az emberek elvesztették a bizalmukat. Sok gyermek rossz példát lát a szüleitől, nem alakul ki bennük egy egészséges családkép. Legtöbbjüknek már a házasság megkötésekor felmerül az a kérdés, hogy mi lesz ha elválunk vagy általánosan úgy gondolják, hogy egy házasság válással fog végződni. Persze ehhez szorosan függ az is, hogy sokan nem az ‘igazit’ választják, de ez egy másik kérdés.

Játszunk el a gondolattal… Képzeljük el, hogy a társadalmunk egy fa, amin a levelek jelképezik a párkapcsolatokat/házasságokat. Képzeljük el azt, hogy ezen a fán az őszi levelek, újra zöldek lehetnek, ha átvészelik az őszt. Itt van a tavasz, amikor tele van a fa levéllel, kis virágokkal a lombkoronája csak úgy ragyog. Viszont előfordul, hogy eljön az ősz. A levelek megsárgulnak vagy barnák lesznek, elöregednek, elfonnyadnak, gyengék lesznek, az összes táplálék elvész belőlük. Sokszor észrevettem olyan leveleket, amik még mindig rajta vannak a fán, annak ellenére, hogy sokkal barnábbak és gyengébbek, mint azok, amik már a földön vannak. Ők a végsőkig harcoltak. Minden levélnek más a tűrőképessége. Könnyű elengedni magunkat és lehullani, anélkül, hogy küzdenénk. Egyik kedvenc romantikus vígjátékomban egy páfránnyal azonosították a szerelmet. „Szerelempáfrány”, amit, hagytak elszáradni. Az emberek szeretik elfelejteni azt, hogy valamit meg is lehet oldani. Attól mert még száraz, az nem halott!!!!! Minden évben lesz újra tavasz, amikor a levelek zöldek, szépek, színesek erősek és ragyognak. Nem szabad elengedni a barna vagy éppen kicsit megsárgult leveleket! Az a levél tud újra szép és egészséges lenni, csak megfelelő táplálékot kell neki adni és gondozni kell.

Magyarországon egyre kevesebb levél születik azon a fán Az 1990. évi 66 405 házasságkötéssel szemben, 2011-ben csak 35 520 házasság megkötésére került sor. A levelek lehullásának aránya is drasztikusan megnőtt, 2011-ben bíróság által kimondott válások száma 23 200.

Mindenkinek jobban tetszik egy szép fa, ami tele van sok szép levéllel és új hajtásokkal. Ennek szellemében házasodjunk! Merjünk házasodni. A házasság nem csak egy papír, a házasság egy olyan életforma, amit ketten választanak és hivatalosan is felvállalják!